Zgodba o kruhu

Kot verjetno že veste se jutri odpravljam na srečanje ustvarjalk ... na meni neznan konec Slovenije ... Tokratno srečanje bo nekoliko drugačno od tistih, ki smo jih ustvarjalke vajene, saj smo se dogovorile, da bo srečanje čisto brez pritiskov na organizatorke in bomo organizacijo prepistile na milost in nemilost višjim sila ... hehehehe ... Ker pa ne smemo bit tam lačne sem se odločila, da pač nekaj naredim, da ne bom tam klestila suhega sendviča s pariško salamo, sirom in kislo kumaro ... Srečanje bo baje malo odbito in pri meni je odbitost začela sekat že danes ...

Prvič sem se danes odpravila na potep v kulinarični del otoka ... ker nisem baš neka mojstrica kuhanja sem pač poiskala recept, ki bo zahteval od mene minimalni napor ... ha ha ha ha ... Izbrala sem tale recept, ki ga je objavila nelya (pomoje še na starem otoku)

Mlečni kruh z rozinami

Potrebujemo:
-60 dag gladke moke
-2 dag kvasa, ki ga razmešamo v 1 dl toplega mleka, dodamo 1 žličko sladkorja
-še dodatno 3 dl mleka
-6 dag sladkorja
-1 žlička soli
-3 rumenjaki
-1 dl belega olja
-rozine

(Recept je iz knjige sestre Vendeline, malo sem ga le prilagodila, namreč v testo ne dajem masla ali margarine, ampak vedno le belo olje, ker tako ostane bolj rahlo in dalj časa sveže.)

Zamesimo kvašeno testo in ga damo vzhajat.Medtem namočimo rozine (količina po želji) v mlačni vodi, lahko dodamo rum
Ko se količina testa podvoji, ga presipamo na pomokano površino, vmesimo odcejene rozine in oblikujemo štruco ali hlebček.
Ponovno naj vzhaja, preden ga damo v pečico, segreto na 200 stopinj, ga premažemo z jajcem ali samo z vodo. Po 10 minutah zmanjšamo na 170 stopinj in pečemo še 50 minut (torej skupaj 1 uro)
Dober tek!
(nelya)

Pa sem si mislila to bom jaz hitro gotova ... začelo se je že s kvasom ... nadrobila sem ga v prevroče mleko in sem stvar vrgla stran, ker kvas ni dal ničesar od sebe .. pa si rečem nič hudega, saj sem prav iz previdnosti kupila še en kvas, ker se mi je mudilo sem kvas nadrobila kar na moko in ostale sestavine, ki so že čakale v stričku kruhomatu ... in potihem sanjala kako bo on delal za mene .. aha ... se je že začelo ... striček kruhomat že nekaj časa ne uboga glih mojih komand in, če nisem dovolj pazljiva on izbira programe po svoje ... in tako se je smotko zaštekal na triurnem programu za peko kruha ... pa si rečem nič hudega ... bo pa testo po svoji krivdi obdeloval skoraj štiri ure namesto dve ... njegov problem, moj zagotovo ne ... in stvar se je orng zapletla ... sriček kruhomat je stvar tako shajal, da je ko sem ga odprla izgledal kot hišica v zgodbici Lonček kuhaj ... kar nekaj testa je ušlo iz piskra in se naselilo po komori kruhomata, ki nikakor ni namenjena take sorte obiskovalcem ... kaj pa zdaj ... panično sem vzela posodo s preostalim testom iz komore in začela pobirat testo, ki je ušlo čez rob in se naselilo v komori ... Nastopi nov problem ... namenoma sem se odločila, da bom stvar spekla v stričku kuhomatu, ker me tudi pečica, ki jo premorem in je na plin, nikoli ne uboga ... vedno mi stvar zažge spodaj ... včasih pa še povrhu ... Pa sem si rekla ... več neumnosti kot se mi jih je že danes pripetilo se mi jih pa skoraj ne more ... in tako sem pretresla preostanek testa v posodo, prižgala pečico in molila, da se me vsaj pečica danes usmili ... in nastal je prikupen kruhek z rozinami, ki bo jutri po vsej verjetnosti romal z menoj na srečanje ...Če ne cel pa vsaj en del ... saj si po vseh pripetijah, ki mi jih je danes zagodel zasluži biti tam kamor je bil namenjen ...

Komentarji

  1. Heeej, kok fajn ozadje maš po novem :) Lepoooooooooooooo.
    Kruh.. hja, zgleda ti je malo moral nagajati, da ti ni bilo dolgčas :)))
    Poskusila ga pa nisem, ker ne maram rozin :))

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar